Vad är Rosenvatten?

Det första inlägget på min hemsida tillägnad allt som berör min naturliga ansiktstoner – rosenvatten. Jag älskar doften, konsistensen, hur den återfuktar ansiktet – ja allt med detta vatten! Så spana in min sida för här skriver jag om all information jag kommer över relaterat till rosenvatten.

Vad är rosenvatten?

Rosenvatten är en välsignelse till ansiktet, håret, sinnet och själ. Skämt å sido, men det ligger faktiskt en hel del kärlek bakom denna text för att jag ska kunna skriva såhär. Rosenvatten finner alltid en plats i varje hushåll – oavsett hur du använder den. Det är kort och gott ett vatten som kommer från en process där kronbladen från rosor destilleras. Detta kan göras på riktigt bra metoder, eller på sämre “billiga” metoder. Hur ska du veta skillnaden? Ta det lugnt! Denna sida är tänkt för att jag ska lägga upp all information om rosenvatten, vilket självklart inkluderar vad du ska tänka på när du köper rosenvatten. Så fortsätt spana in vår hemsida för mer info om det.

I alla fall, på den grymt bra hemsidan Shenet kan du läsa mycket information om vad rosenvatten är för något – och här nedan kommer jag förkorta och ta ut den mest generella information till er läsare.

Bakgrund

Rosenvatten har använts i massvis med kulturer runt hela världen i tusentals år. Romarna anses vara de första som dokumenterat de underbara fördelarna med rosenvatten, och persierna anses vara de första som testade att göra om rosenvatten till rosenolja. Annars vet man generellt att rosenvatten traditionellt har användats till matlagning i Indien (och även inom Ayurveda som ögondroppar), till drycker i Mellanöstern samt blandades i murbruk (för att byggnaden ska dofta när solen ligger på), flödade i fontäner och fyllde bassänger. Kleopatra – som ansågs vara en riktig skönhet – var känd för att regelbundet badda ansiktet och huden kring ögonen med rosenvatten. Rosenvatten nämns som en av hennes skönhetshemligheter.

Så hur kom rosenvattnet till Europa? Man tror att rosenvatten var en av de produkter som korsfarare tog med sig hem till Europa efter korstågen, och att vattnet därefter blev populärt vid hoven och fortsatte att sprida sig.

Hur tillverkas rosenvatten?

Kronblad från rosor destilleras med vatten eller ånga. Snabb avkylning är viktig eftersom om vattnet är varmt när det kommer ur kylröret försämras både lukt och hållbarhet. De första små mängderna luktar bäst trots att de innehåller mindre eterisk olja än senare fraktioner.

Vattnet får därefter stå en dag så att all synlig eterisk olja tas bort (genom olika metoder). Vattnet låts sedan mogna någon månad för att den där underbara doften ska utvecklas.

Det allra bästa är att använda ekologiska rosor till denna process.

 

ekologiskt-rosenvatten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *