På g att köpa Rosenvatten – vad du bör tänka på

Är du på g att köpa rosenvatten? Här kan du läsa vad du bör tänka på.

 

För några år sedan kunde det faktiskt vara lite svårt att hitta rosenvatten. Medan det idag helt plötsligt finns massvis med varianter i livsmedelsbutiker, på nätet, i hälsokostaffärer och på utlandsresan. Hur kommer det sig? Jo, för det första har efterfrågan ökat vilket självklart bidrar till att fler importerar rosenvattnet för att möta kundernas förfrågan – men även tyvärr delvis för att vissa tillverkare kommit på att man kan “ersätta” rosenvatten med en billigare variant, nämligen vanligt vatten och syntetisk rosenolja blandat med konserveringsmedel. Detta är inte ok! En av de positiva egenskaperna med rosenvatten är att det är 100 % naturligt, rent och inte behöver något konserveringsmedel alls – så när det kommer sådana här påhitt blir man arg. Var därför noga med att läsa på produkten och titta efter följande saker:

 • 100 % rent rosenvatten – det ska vara den enda ingrediensen

 

 • Rosa damascena – är den vanligaste sorten från rossläktet som rosenvatten görs av, med detta INCI betyder det att vattnet är äkta

 

 • Rosenhydrolat – är samma sak som rosenvatten. Rosenhydrolat är en mer exakt beskrivning, medan “rosenvatten” är något hydrolatet blivit kallat i folkmun

 

 

 • Rättvisemärkt / fairtrade – rättvisemärkta produkter är alltid att föredra av uppenbara själ

 

 • Framställningsmetod – rosenvatten kan framkallas på två sätt. Antingen från framställningen av en eterisk olja, dvs att kronbladen från rosor har destillerats för att få fram rosenolja. Därefter har vattnet som blivit över använts till rosenhydrolat (rosenvatten). Denna framställning sägs vara den bästa metoden. Det andra sättet är att rosor destilleras med vatten eller ånga och ställs undan en specifik tid för “mogna” och utvecklas till ett rosenvatten. Denna metod ger ett vattnet med en mindre mängd eterisk olja (dvs, de positiva fördelarna är inte lika starka) och doften är oftast inte lika god.

 

Några fler tankar eller frågor? Det är bara att kommentera och fråga så svarar vi.

 

Så hur ska du kunna ta reda på allt det här?

Dessa punkter som nämnts i vårt inlägg är tips och riktlinjer, du behöver självklart inte följa alla och använder det du kan få tag på. Men jag tycker i alla fall starkt att den första omnämnda punkten är väldigt viktig, och jag hade personligen aldrig köpt ett rosenvatten som är en blandning av konserveringsmedel och syntetiska ingredienser med vanligt vatten. Det är bara slöseri med pengar och den produkten kommer inte att ge din hud några fördelar som liknar de du får av riktigt rosenvatten. Glatt kan jag i alla fall meddela att det är väldigt enkelt att ta reda på om rosenvattnet är äkta och naturligt, det är bara att läsa ingrediensförteckningen.

Det är också oftast ganska enkelt att veta om ett rosenvatten är ekologiskt och rättvisemärkt eller inte, då de flesta tillverkare brukar vara noga med att på ett uppmärksamt sätt skylta om att deras produkt innehar dessa två fördelar.

Dock är det väldigt svårt att ta reda på vilken framställningsmetod som använts, det absolut bästa är att höra av sig till tillverkaren och fråga. Oftast brukar rosenhydrolat (den bästa sorten) komma från Frankrike och de nordafrikanska länderna som Marocko – dessa länder är kända för att använda sig av framställningsmetoden som ger ett hydrolat. Från de andra länderna är det mer tveksamt om hur vattnet framställs, så om du verkligen vill veta är det bästa att fråga.

 

rosenvatten-köpa

  3 comments for “På g att köpa Rosenvatten – vad du bör tänka på

 1. M
  August 13, 2016 at 11:24 am

  Hej! Jag har börjat rosvatten som toner men är osäker på om det är äkta. Min flaska på 300ml kostar typ 12kr. Har sett ekologiskt rosvatten i någon hälsokost för över 100kr för ungefär samma ml. På ingredienslistan står det bara Rosvatten men flaskan är så billig. Märket heter Cortas från Libanon. Går det att köpa äkta rosvatten så billigt?

  • Admin
   August 14, 2016 at 4:03 am

   Hej!
   Jo, visst blir man alltid lite misstänksam när det gäller väldigt billiga produkter. Jag har tyvärr ingen erfarenhet eller kunskap om det märket i sig, men jag kan tänka på några anledningar (som skulle kunna vara sanna, men naturligtvis inte behöver vara det) vilket bidrar till den låga kostnaden.

   1) Tillverkad på det “enklare” viset som beskrivs i inlägget, vilket ju är en billigare metod = billigare pris. Resultatet blir ett rosenvatten, men med en mindre mängd eterisk olja = inte lika stark mängd näringsämnen i slutprodukten.
   2) Att de helt enkelt använt vatten + lite eterisk rosenolja blandat.
   3) Att det någonstans i ledet finns arbetare som inte riktigt får betalt som de borde..

   Men som sagt, detta är helt spekulationer. Sedan kan det ju också vara så att den ekologiska biten ger ett lite högre pris på de rosenvatten du sett i hälsokosten.
   Hoppas att det gav lite klarhet. Oavsett så hoppas jag att du blir nöjd med rosenvatten som toner 🙂

  • Pia
   January 6, 2017 at 5:55 pm

   När du köper de billiga rosenvatten som finns i mellanösternaffärerna så kan du se efter om de flyter omkring små partiklar i vattnet. Gör det det är det nästan garanterat av bra kvalitet. Kvinnor i de här länderna har alltid använt dessa “matmärken” och de är så gott som alltid bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *