DIY Rosenvatten Recept

Är du intresserad av hur du gör eget rosenvatten DIY? Eller kanske vill du ta del av rosenvatten recept? Då har du hittat rätt!

Hur gör man rosenvatten?

Om du vill göra eget rosenvatten hemma så kommer du behöva:

  • Rosenblad (helst från arten Damascenerrosor – de har oftast inte det vanliga “rosutseendet” och är rosa)
  • En stor kastrull + en värmetålig liten skål att sätta inuti kastrullen + ytterligare en skål av något större format (båda ska få plats tillsammans med rosenbladen i kastrullen)
  • Tunga kulor eller annat material (som gör att den lilla skålen ligger på plats inuti kastrullen)
  • Ett ganska djupt lock
  • Vatten

 

Den bästa sortens rosenvatten är mycket svår att göra hemma eftersom den kommer från det hydrolat (vatten) som blir över efter tillverkningen av eterisk rosenolja. Men man kan fortfarande göra rosenvatten från destillat hemma. Det bästa sättet är att ånga fram rosenvattnet (vilket visas på videon nedan), men man kan också bara destillera rosenbladen med vatten vilket är enklare men antagligen den minst bästa metoden – dvs om man har i åtanke aspekterna av doft, egenskaper, kvalitet, hållbarhet.

 

Följ denna instruktionsvideo för att visuellt se hur du går till väga:

 

Rosenvatten recept

Här kommer förslag på några hudvårdsrecept du kan göra med ditt rosenvatten.

 

  • Ansiktstoner – rosenvatten går väldigt bra att använda som ansiktstoner precis som det är, utan att tillsätta något annat. Men du kan få många andra fördelar för din hudtyp genom att tillsätta ett annat hydrolat eller några droppar av en eterisk olja. Exempelvis en tea tree olja mot aknerelaterade problem, eller lavendelolja för att lugna huden.

 

  • Ansiktsmask – ska du göra en ansiktsmask som innehåller någon form av vätska så är rosenvatten ett grymt härligt alternativ. Rosenvattnet kan förbättra doften på ansiktsmasken samt maskera naturliga aromer från exempelvis leror och annat (vilket många kan tycka är lite för jordnära för deras smak). Testa att mixa ditt rosenvatten med ett marockansk rhassoul lera pulver.

 

  • Ansiktskräm – ansiktskrämer baseras ofta på en vätska för att få den där krämiga och lätta känslan, tillskillnad från exempelvis ansiktsolja. Att blanda ihop en ansiktskräm med ingredienser som vegetabiliska oljor, eteriska oljor, E-vitamin, rosenvatten och ett naturligt vax – alltså resultatet kan bli underbart! Jag älskar DIY ekologisk hudvård.

 

  • Badvatten – vill du ta sitt bad till en SPA-nivå och du vill testa något annat än att använda en naturlig badbomb eller naturligt bubbelbad så tycker jag att du ska testa en halv kopp rosenvatten med några droppar av valfri ekologisk eterisk olja som du tycker doftar gott – och häll denna blandning i ditt varma badvatten. NJUT, säger jag bara!

 

Detta var som sagt några förslag och möjligheterna av recept med rosenvatten är hur många som helst, det är bara att gå efter fantasin eller leta inspiration på sociala medier.

 

recept-rosenvatten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *