Att använda rosenvatten

Nu när vi gått igenom vad senvatten är för något har ni nog förstått att det finns massvis med sätt att använda rosenvatten på. Men låt oss nämna dessa områden lite mer noggrant för skojs skull – denna hemsida handlar ju trots allt om min kärleksförklaring till rosenvattnen.

 

Rosenvatten till huden

 

 • Rosenvatten är en naturlig ansiktstoner. Häll 2-3 droppar ekologiskt rosenvatten på en bomullstuss och torka ansikte och hals för att avlägsna smuts, svett och annat som lagts sig på huden i ansiktet. Följ denna rutin varje morgon och kväll för en naturlig lyster samt uppfriskande och lugnande effekt. Har du en sprayfunktion på flaskan som innehåller ditt rosenvatten behöver du inte använda någon bomullstuss utan kan bara spraya vattnet i ansiktet direkt från flaskan.

 

 • Häll rosenvatten i ditt badvatten för en underbar naturlig doft och lysande hud. Detta får kroppen och själen att slappna av.

 

 • Lider du av hudirritationer orsakad av akne, finnar, rodnad och andra hudbesvär så tvätta ansiktet med rosenvatten för den lugnande effekten.

 

Rosenvatten till håret

 

 • Rosenvatten går alldeles utmärkt att använda till håret och medför en god doft samt fuktgivande egenskaper. Tillsätt några droppar av rosenvattnet till ditt schampo, ditt balsam eller din inpackning. Eller så blandar du sprayar du rosenvatten i längderna/topparna efter att du återfuktat det med en ekologisk arganolja.

 

 • Rosenvatten sägs stimulera hårtillväxt. Efter schablonering häller du en halv kopp rosenvatten genom håret och masserar försiktigt hårbotten i några minuter. Stimulerande, lugnande och pH-balanserande. Ungefär som en surskölj – fast med det härliga rosenvattnet.

 

 • Att använda rosenvatten mot mjäll går också bra om du blandar vattnet med glycerin eller pulver från backhornsklöver. Massera in i hårbotten och låt verka.

 

 • Dess terapeutiska egenskaper kan bidra till att bekämpa inflammationer i hårbotten.

 

Rosenvatten som ögonvård

 

 • Blötlägg ekologiska bomullsrondeller i rosenvatten och placera över ögonen för en lugnande, kylning och avslappnande effekt. Sitt avslappnad, meditera och låt verka i 5 minuter.

 

 • Visste du att rosenvatten är en av få ingredienser som används inom ayurveda (ayurvedisk medicin) för ögonhälsa? Få omedelbar lindring när dina ögon upplevs röda eller inflammerade genom att massera stängda ögon med 2-3 droppar rosenvatten. Slappna av, stäng ögonen och bara låt verka i några minuter. Du kan också rengöra dina ögon varje natt för att vada bort eventuella ögoninfektioner. I Indien har man också traditionellt använt rosenvatten som naturliga ögondroppar.

 

 • Förvisa mörka ringar under och runt ögonen genom att dagligen dabba in rosenvatten i huden under och kring ögonen.

 

 • Vill du ha hjälp att behandla trötta och slokande ögon? Blanda 2 droppar av sandelträolja med rosenvatten, applicera på ögonlocken, låt verka och tvätta bort det med kallt vatten efter ca 15 minuter.

 

Rosenvatten till matlagning och dryck

 

 • Rosenvatten har en lång traditionell användning inom matlagning och som dryck. Delvis som smaksättning och delvis för sina hälsofrämjande egenskaper. Här kommer några exempel på drycker du kan testa att ha några droppar av ditt rosenvatten i: mynta te, indisk lassi och tillsammans med drickyoghurt som mixats med söta bär såsom jordgubbar och hallon.

 

Har du några använda favoritsätt att använda rosenvatten? Dela & kommentera!

 

använda-rosenvatten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *